Jak na výběr kvalitního kuchyňského nože?

Pokud rádi a často vaříte, pak budete souhlasit s tím, že jeden nůž na vše nestačí. Na různé suroviny je vhodný jiný typ nože. Proto se setkáte s pojmy jako nůž na pečivo, filetovací a vykosťovací nůž, nůž na sýr nebo steakový nůž. Kromě správného typu je důležitá i jeho kvalita. S kvalitním nožem jde práce zlehka, jelikož nemusíte tolik tlačit a vyhnete se i nepříjemné možnosti pořezání.

Rukojeť

Základním předpokladem kvalitní rukojeti je to, aby se vám dobře držela v ruce. Špatný tvar může zapříčinit, že vám sjede ruka a vy se pořežete, o což určitě nestojíte. Čepel by v rukojeti také měla pevně sedět. Neméně důležitou věcí je upevnění čepele. Dá se říct, že nejlepší je, pokud probíhá čepel celou délkou střenky. Ta se tedy skládá ze dvou částí po stranách nože.

Čepel a ostří

Délka čepele se bude různit podle typu nože. Obecně se dá říct, že nože na zeleninu a ovoce jsou kratší. Běžné kuchyňské nože vhodné na krájení masa pak mají optimální délku okolo 14 až 20 centimetrů. Pozornost byste měli věnovat i tvaru od ostré k tupé hraně, který by měl být klínovitý. Nůž tak má správnou tuhost a poskytne snadný průchod potravinou.

Bez kvalitního ostří není kvalitního nože. V tomto směru by měla být čepel z kvalitní, nejčastěji nerezové oceli, a zasahovat od špičky k záštitě. Pro běžné uživatele je také vhodnější souměrně vybroušený nůž z obou stran, nejen z jedné strany. Tyto nože jsou určeny k omezeným činnostem a vyloženě profesionálům. Velmi kvalitní čepele má například německý výrobce Zwilling, který je vyrábí ze zakázkové oceli.

Péče a údržba

Důležitým aspektem dlouhé výdrže kuchyňského nože je i správná péče a údržba. Co se krájení týče, vyhněte se krájení na tvrdých podložkách (plech, skleněná deska). Ničili byste tak ostří, je tedy vhodnější plastové nebo dřevěné prkénko.

Mytí v myčce také není něco, co by noži prospívalo. Raději ho opláchněte pod vodou a usušte. Podstatné je rovněž uložení, ke kterému můžete využít dřevěný box nebo magnetickou lištu (neměli by být uloženy na sobě).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *